Protest VSS, april 2017 / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

Vojni sindikat Srbije podneo tužbu protiv Ministarstva za rad

Vojni sindikat Srbije (VSS) podneo je tužbu protiv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog nepostupanja po zahtevu za priznavanje njegove reprezentativnosti u delatnosti odbrane na teritoriji Srbije.

Kako je saopštio taj sindikat, oni su zahtev podneli u oktobru 2016, a Ministarstvo je, istakli su, bilo dužno da postupi po tom zahtevu u roku od 30 dana, navodeći da ni ministar, ni Ministarstvo to do danas nisu učinili. “Posle više urgencija, pisanja bivšem ministru Aleksandru Vulinu i sadašnjem ministru Zoranu Đorđeviću, kao i kontrole rada ovog državnog organa od strane Upravnog inspektora koji je konstatovao da je kršenja zakona bilo, po ovom zahtevu i zakonu se i dalje ne postupa pa smo odlučili da pravdu potražimo na sudu”, naveo je VSS. Naglasili su da sindikat ispunjava sve uslove za priznavanje reprezentativnosti i da je očigledno da nekome ne odgovara “snaga koju poseduje u vojsci jedini reprezentativni VSS i činjenica da im svakodnevno pristupaju novi članovi”.

Podsetimo, nedavno je predsednik VSS Novica Antić optužio ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubišu Dikovića da zloupotrebljavaju vojsku u političke svrhe i najavio da će taj sindikat tražiti od premijerke Brnabić da preispita Vulinovu odgovornost. Navodeći da ministarstva iz sistema bezbednosti “učestalo krše Ustav i zakone”, Antić je rekao da pripadnici VS “masovno” napuštaju službu, da su jedinice nedovoljno popunjene, kao i da postoji “konstantan mobing nad celokupnim sastavom VS koji počinje od Dikovića, pa ide nadole”.