Dragan Ðilas / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

NUNS: Đilas da svim medijima omogući praćenje njegovih javnih nastupa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je juče na nosioca liste “Beograd odlučuje – ljudi pobeđuju” Dragana Đilasa da svim medijima, pod jednakim uslovima, omogući praćenje njegovih javnih nastupa.

„Istovremeno, NUNS još jednom podseća medije i novinare da je njihova dužnost i obaveza da poštuju pravila profesije i Kodeks novinara Srbije i da, u skladu sa tim, omoguće svim javnim i drugim ličnostima da iznesu svoj stav povodom izveštaja i priloga u kojima su predmet kritike ili napada. Mediji koji neskriveno služe jednoj političkoj opciji rade suprotno javnom interesu i demokratiji. Praksa sistematskog blaćenja javnih ličnosti, bez tretiranja svih činjenica i stavova i bez dužne profesionalne pažnje postaje dominantna na srpskoj medijskoj sceni, što dovodi do učestalih oštrih razmena optužbi. Ta praksa je krajnje pogubna za javni život i društvo u celini i nužno je da bude što pre obustavljena. Neprofesionalna i necivilizovana zloupotreba medija u kampanji protiv javnih ličnosti izaziva razumljivu ljutnju, ali smo uvereni da ’kontramere’ ne mogu da donesu rešenje“, navodi NUNS u saopštenju. Ovo udruženje naglašava da, takođe, novinari i mediji, da bi stekli moralno pravo na podršku javnosti, moraju da poštuju osnovna pravila novinarske profesije. „Dok se to ne dogodi, ruinirana srpska medijska scena neće istinski krenuti u pravcu evropskih standarda, odnosno standarda koja važe u razvijenim demokratskim društvima“, ističe NUNS.

Podsetimo, Đilas nije u utorak omogućio novinarima televizija “Pink” i “Studio B” i dnevnih listova “Informer” i “Srpski telegraf” da izveštavaju sa njegove konferencije, napominjući da će im to ponovo biti omogućeno kada promene odnos prema opoziciji “čije stavove nikada ne prenose”, odnosno kada se budu ponašali kao mediji. “Kada se bude promenio odnos, tada možemo da pričamo. Niko nema pravo da spreči gledaoce ’Pinka’, ’Studija B’ i ’Hepija’ da čuju šta mi mislimo, predlažemo i za šta se zalažemo, a oni to rade mesecima”, rekao je Đilas i zapitao se šta bi značilo da novinari tih medija dođu na njegove konferencije i postave 150 pitanja koja su dobili od centrale SNS-a. Prethodno je Udruženje novinara Srbije (UNS) Đilasu dva puta uputilo poziv da svim novinarima omogući izveštavanje pod istim uslovima, navodeći da “niko, pa ni Dragan Đilas nije ovlašćen da odlučuje ko jeste, a ko nije novinar”.