Vladimir Putin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Putin razočaran političkim sistemom SAD, ali hvali Trampa

Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalno se juče izrazio o svom američkom kolegi Donaldu Trampu, ali je rekao i da je krajnje razočaran političkim sistemom SAD.

U intervjuu ruskoj državnoj televiziji, Putin je pohvalio Trampa ocenivši da je odličan komunikator. “Nemam nikakvo razočaranje. Štaviše, na ličnom nivou on je ostavio veoma dobar utisak na mene”, rekao je Putin na pitanje o američkom predsedniku. A govoreći o američkom političkom sistemu, Putin je ocenio da je “pokazao neefikasnost” i da “jede sam sebe”. “Prilično je teško sarađivati sa takvim sistemom, jer je nepredvidiv”, izjavio je Putin. Komentarišući tenzije između Rusije i zapadnih zemalja, ruski predsednik je kazao da su one ukorenjene u naporima Zapada da oslabe Rusiju. “Mi smo velika sila, a niko ne voli konkurenciju”, rekao je Putin.

Inače, Putin i Tramp sastali su se tokom prošlog leta na marginama međunarodnih samita. Putin je rekao da je Tramp “uravnotežen” čovek koji, kako je kazao, veoma lako ulazi u suštinu raznih pitanja i sluša svog sagovornika. “Moguće je pregovarati s njim, tragati za kompromisima”, dodao je Putin. On je kazao i da je, dok je bio angažovan kao obaveštajac u Istočnoj Nemačkoj, stekao izuzetno iskustvo baveći se regrutovanjem agenata i radeći sa tajnim operativcima. “To su bili jedinstveni ljudi, prvoklasni po ubeđenjima, intelektu, moralnosti, istrajnosti i životnoj snazi. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo“, istakao je Putin.