Sanda Rašković Ivić / Foto: FoNet, A. Levajković

Kritike Predloga zakona o nacionalnom DNK registru

Predlog zakona o nacionalnom DNK registru je loš i njime se krše ljudska prava, istakli su poslanici opozicije tokom jučerašnje rasprave u Skupštini Srbije.

“Jedinstveni registar genetskih podataka svih lica, nezavisno od toga da li su oni izvršioci teških krivičnih dela ili su izvršioci u pokušaju ili su žrtve, da li se radi o punoletnim ili maloletnim osobama, sve to kada se nalazi zajedno nije dobro i može da ugrožava ljudska prava tih osoba”, rekla je Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija. Podsetila je da su to i zamerke Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji se obraćao MUP-u i skupštinskim odborima, ali da nije bilo nikakvog odgovora. Predložena rešenja su, po njenim rečima, apsolutno sporna i sa stanovišta standarda o pravu na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti, i u koliziji su sa Ustavom Srbije i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Podsetimo, poverenik Šabić upozorio je da je reč o zakonu “koji sadrži brojne odredbe čije usvajanje podrazumeva izuzetno ozbiljne rizike povrede ljudskih prava”.

Osim o ovom zakonu, narednih dana u Skupštini će se raspravljati o predlozima zakona o policiji, o jedinstvenom matičnom broju građana, izmenama Zakona o javnom redu i miru, Zakona o bezbednosti saobraćaja, Zakona o strancima… Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ove zakone je okarakterisao kao propise koji doprinose očuvanju bezbednosti građana, njihove imovine i podrške u ostvarivanju njihovih ustavnih prava i sloboda. A poslanici opozicije upozoravaju da vladajuća većina prekobrojnim amandmanima obesmišljava raspravu i zloupotrebljava poslovnik. “Da ne bismo i sada bili vremenski zastupljeniji, jer to smeta poslanicima vladajuće većine, smišljen je ovaj način kako bi oni bili dominantni. Ne mogu da kažem da bi i tematski bili zastupljeniji, jer amandmani koji su podneti nemaju veze sa suštinom Zakona o strancima“, rekao je za “Insajder” poslanik SDS Marko Đurišić.