Foto: Pixabay.com

Udruženja zanatlija podržala rešenja Ministarstva pravde o promeni Ustava

Četrdesetak organizacija, među kojima su udruženja pekara, frizera, bravara, kozmetičara i preduzetnika iz cele Srbije, apelovalo je na ministarku pravde Nelu Kuburović da u što kraćem roku prosledi Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope aktuelna rešenja o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Istovremeno, stručna javnost već danima se protivi ovim rešenjima i traži njihovo povlačenje. Novinari “Insajdera” analizirali su spisak potpisnika Inicijative, a kako se ispostavilo, čak četvrtina tih organizacija nije upisana ni u jedan registar nadležnih institucija. To ne znači da ne postoje, ali govori o ozbiljnosti udruženja, dok su neke organizacije osnovane tek nedavno. Tekst je u ime svih potpisnika uputila Mreža pravnika Srbije, osnovana pre nešto više od dva meseca. U saopštenju, koji je u ime Mreže pravnika potpisao Strahinja Sekulić, inače direktor Agencije za restituciju, navodi se da ni važeći Ustav, ali ni situacija u srpskom pravosuđu nisu na zadovoljavajućem nivou. “Najoštrije osuđujemo pokušaje pojedinih organizacija da se proces javne rasprave o Radnom tekstu amandmana izmesti iz okvira diskusije o usaglašanosti ponuđenih rešenja sa evropskim standardima i principima podele, ravnoteže i međusobne kontrole tri grane vlasti, i prenese na nivo političkih, ličnih ili ideoloških obračuna”, navodi se u saopštenju. A apel ministarki uputila je i Javnobeležnička komora Srbije koja je pod direktnim uticajem ministarke pravde koja im, po Zakonu o javnobeležništvu određuje broj, sedište, tarifu, sastav disciplinske komisija, a ministar pravde je i drugostepeni organ.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud, Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca suprotstavljaju se predloženim rešenjima Ministarstva pravde. A i članice Nacionalnog konventa za EU iz radne grupe za Poglavlje 23, kao i brojne organizacije civilnog društva, pozvale su Ministarstvo da povuče objavljeni radni tekst amandmana na Ustav. Ministarka pravde ističe da od povlačenja teksta nema ništa. “Otvoreno kažem da se to sada neće uraditi, s obzirom na to da će ovaj radni tekst o kome  raspravljamo biti redigovan u skladu sa mišljenjima koja ste dostavili i takav poslat Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Mislim da je proteklo isuviše mnogo vremena i da su svi mogli da kažu šta misle, tako da o povlačenju teksta Ustava nema reči”, rekla je ministarka Kuburović. U Društvu sudija Srbije za N1 su kazali da ih takva odluka ne iznenađuje, jer su i do sada njihovi predlozi dočekivani nezainteresovano i sa podsmehom. Zbog toga su se, kažu, i povukli iz javne debate.