Goran Ilić, predsednik Udruženja / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Tužioci iz Srbije podržali glavnu tužiteljku Rumunije za korupciju

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije podržalo je juče  glavnu tužiteljku Državnog antikorupcijskog direktorata Rumunije Lauru Kodrute Kovesi, čiju je smenu tražio ministar pravde te zemlje.

U saopštenju Udruženje je navelo da “izražava snažnu profesionalnu podršku radu Laure Kodrute Kovesi i njenoj istrajnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije na najvišem nivou, kao i njenom zalaganju za stvaranje institucionalnog i zakonodavnog okvira za nezavisno delovanje tužilaštva, posebno u oblasti borbe protiv korupcije”. Udruženje je dodalo da pozdravlja podršku koju su tužiteljki uputili građani Rumunije, koji su nedvosmisleno stali u odbranu nezavisnosti institucija, prepoznajući važnost njihove zaštite od uticaja izvršne i zakonodavne vlasti. “Posebno ističemo da je u navedenoj situaciji naročito važna otvorena podrška predsednika Rumunije tužiteljki Kovesi i njenom radu i njegov jasan stav da neće dozvoliti potčinjavanje pravde politici”, navelo je Udruženje.

Posetimo, hiljade građana je pre nekoliko dana protestovalo u gradovima širom Rumunije zahtevajući ostavku ministra pravde zbog njegovog poziva da se smeni tužiteljka. A tužiteljka Kovesi je predstavila godišnji izveštaj i navela da je u 2017. na sud izvedeno 1.000 zvaničnika pod optužbom za korupciju, uključujući tri ministra, šest poslanika i bivšeg predsednika parlamenta. Istakla je da je njena služba uspešno krivično gonila 713 zvaničnika, uključujući 28 gradonačelnika, 38 direktora javnih institucija i jednog senator.