Vladimir Putin / Foto: FoNet, Dragan Antonić

NATO: Putinove pretnje su neprihvatljive

NATO smatra da su “pretnje” ruskog predsednika Vladimira Putina članicama Alijanse neprihvatljive, ističući da će taj savez nastaviti da upotrebljava vojnu silu kako bi odvratio agresiju Rusije.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je da ruske izjave predstavljaju pretnju za sve članice Alijanse, dodajući da su neprihvatljive i kontraproduktivne. Podsetimo, Putin je u godišnjem obraćanju naciji, predstavio nove “visokotehnološke” vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao da “nisu blef” i da predstavljaju odgovor na izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani. Lungesku je rekla da je NATO sistem raketne odbrane izgrađen da odgovori na napade izvan Evrope i Severne Amerike, kao i da nije usmeren protiv Rusije. Ona je kazala da NATO ima dvostruk pristup Rusiji, koji uključuje “snažno odvraćanje i odbranu, u kombinaciji s dijalogom”.

A nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp izrazili su posle Putinove izjave zabrinutost zbog ruskog naoružanja.”Kancelarka i američki predsednik su zabrinuti zbog poslednjih izjava Putina o razvoju naoružanja i posledica na međunarodne napore o kontroli sistema naoružanja”, navodi se u saopštenju posle telefonskog razgovora Merkel i Trampa. Američke vlasti optužile su Rusiju da “direktno krši” međunarodne sporazume o naoružanju, na šta je Kremlj reagovao demantujući da Rusija krši svoje međunarodne obaveze, uz napomenu da ta zemlja ne namerava da oživi trku o naoružanju sa SAD.