Protest penzionera / Foto: FoNet/Ne davimo Beograd

Penzioneri protestovali u Beogradu

Na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda juče je protestovao veći broj penzionera, koji se protive zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Okupljeni  su sa Trga krenuli u protestnu šetnju do zgrade Predsedništva i Ustavnog suda, kako bi podsetili da je prošlo dve godine od podnošenja inicijative za ocenu ustavnosti zakona, za koji tvrde da je neustavan. Organizatori protesta su Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Sindikat vojnih penzionera, a okupljeni su nosili transparente “Vratite otete penzije”, “Tačka na pljačku” i “Stop neustavnom zakonu”. Predsednik USPS Mihailo Radović istakao je da je cilj protesta da se poništi “neustavni zakon”, a predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić dodao je da vojni penzioneri žele da iskažu neslaganje sa reformama koje su počele i završavaju se na penzionerima. “Ponovo podsećamo izvršnu vlast u Srbiji da ponište ovaj neustavni i nemoralni zakon, da donesu zakon o povraćaju neisplaćenih delova penzije, i da donesu izmene Zakona o PIO”, poručio je Tamburić. Akciju “Stavimo tačku na pljačku”, do sada je, prema računici sindikata, podržalo više od 150.000 penzionera širom Srbije.

Podsetimo, Istinomer je izračunao da je od kraja oktobra 2014. do kraja avgusta 2017, po osnovu smanjenja penzija, država od penzionera ukupno uzela oko 52,7 milijardi dinara, odnosno, oko 432,7 miliona evra. A kada se uračuna i nedobijeni novac po osnovu usklađivanja penzija – i od toga oduzme pomoć iz novembra 2016, dolazi se do konačne brojke od 74,58 milijardi dinara, odnosno 612,4 miliona evra.