Vučić sa novinarima / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Amnesti”: U Srbiji uvrede zvaničnika stvaraju toksično okruženje

U Srbiji uvrede zvaničnika i medija bliskih vladi stvaraju toksično okruženje za nezavisne medije i aktiviste tranzicione pravde.

Ovo je ocenila organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešenal” (Amnesty International) u juče objavljenom izveštaju, koji se odnosi na 2017. godinu. “Amnesti” je naveo i da se u Srbiji i dalje nastavlja nekažnjivost za zločine po međunarodnom pravu. “Bivši srpski vojni komandanti posle odsluženih kazni izrečenih pred Haškim tribunalom sve češće dobijaju uticajne položaje”, navodi se u delu izveštaja o Srbiji. Napominje se da, iako je Komitet UN protiv torture glasao protiv izručenja kurdskog aktiviste Dževdeta Ajaza, Srbija ga je u decembru vratila u Tursku gde ga čeka sigurni zatvor. Dodaje se da je u maju Snežana Stanojković izabrana za glavnog tužioca za ratne zločine, a da su u specijalnom sudu za ratne zločine održana samo tri suđenja, koja su završena oslobađajućom presudom. Takođe, ističe se da su masovne demonstracije, protesti protiv izborne korpucije i pristrastnosti medija usledili posle aprilskih predsedničkih izbora na kojima je pobedila vladajuća stranka. “Nevladine organizacije koje se bave tranzicionom pravdom napadnute su od strane državnih zvaničnika, uključujući Aleksandra Vučića, medija koji podržavaju vladu i preko društvenih mreža. Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom podvrgnuti su kampanjama blaćenja od strane ministara i medija bliskih vladi”, piše u izveštaju.

Navodi se da nedostatak dogovora o uzajamnoj pravnoj pomoći između Kosova i Srbije ometa procesuiranje Srba osumnjičenih za zločine tokom oružanih sukoba 1998. i 1999, uključujući i seksualno nasilje vezano za sukobe. Napominje se da stotine nerešenih slučajeva treba da se prebace u junu ove godine u kancelariju Specijalnog tužioca Kosova. U izveštaju je istaknuto da je u zemljama bivše Jugoslavije, sa izuzetkom BiH, gde je ostvaren određeni skroman napredak, nekažnjivost ostala norma, i da sudovi i dalje imaju ograničene kapacitete i resurse i suočeni su s neumerenim političkim pritiscima. “Tužioci u celom regionu nisu imali podršku izvršnih vlasti i njihov rad je doveden u pitanje klimom nacionalističke retorike i nedostatkom posvećenosti političara održivoj regionalnoj saradnji”, piše u izveštaju.