Luka Maksimović / Foto: FoNet/TV FoNet

Maksimović: Zahtev za promenu imena predat 6. februara, GIK urgirao

Predstavnici liste “Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo Belovgrad” izjavili su da je zahtev za promenu imena Ognjena Maksimovića u Ljubiša Preletačević Beli zatražen još 6. februara, a da je Gradska izborna komisija (GIK) urgirala da se ubrza izdavanje lične karte.

Naime, Upravni sud u Beogradu oborio je tu listu, između ostalog, zato što nosilac, u ovom slučaju i u tom momentu fiktivni Ljubiša Preletačević Beli, nije dao pisanu saglasnost, a nije mogao jer se radilo o fiktivnom liku. Luka Maksimović, koji je na predsedničkim izborima glumio fiktivnog lika Ljubišu Preletačevića Belog, rekao je da je zahtev za promenu imena predat pre odluke Upravnog suda, jer su “pretpostavili da to može biti jedan od prigovora”. “GIK je urgirala da se procedura ubrza i da se lična karta izda. Na ovaj način videli smo ko nas zaista od stranačkih kolega podržava. Jedina stvar koja me je razočarala je ko je podneo žalbu. Prošle godine smo imali opoziciju koja je stajala na mojoj strani i branili su stav da je svejedno da li je u listi Ljubiša Preletačević Beli ili Miki Maus, a sada imate sve te iste ljude koji govore da treba da postoji saglasnost od gospodina Belog”, izjavio je Maksimović. On je rekao i da misli da je grupa građana koju vodi zloupotrebljena od vladajuće koalicije. A poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao je za “Danas” da je odnos vlasti prema ličnim podacima građana zabrinjavajuće neodgovoran i loš, a da je slučaj Belog ilustracija nečeg mnogo goreg. ”Brzina izdavanja lične karte interesantna je ne samo sa stanovišta uobičajene prakse, nego i sa stanovišta odredbi više zakona. Po onom što znamo, u jednom danu pokrenuto je i okončano nekoliko postupaka, kod različitih subjekata. Jedan za promenu imena kod nadležnog organa uprave u mestu prebivališta. Drugi, kod MUP-a, radi izdavanja lične karte sa novim imenom. I treći, kod notara, radi overe saglasnosti vlasnika nove lične karte da bude nosilac liste”, kazao je Šabić i podsetio da sve te procedure podrazumevanju određene formalnosti i ispunjavanje više uslova. Poverenik je naglasio da nadležni organi javnosti duguju odgovore na pitanje da li su, u konkretnom slučaju, prekršene odredbe Zakona o ličnoj karti, Porodičnog zakona i Zakona o upravnom postupku.

Podsetimo, “Crta” i CeSID, koje kao posmatrači prate sednice GIK, saopštile su da je lična karta Ljubiše Preletačevića Belog, potpisnika saglasnosti da bude nosilac izborne liste, izdata 21. februara, a da je saglasnost overena kod notara u sredu uveče u 20:58.