Podgorica / Foto: Pixabay.com

Motiv napada na ambasadu SAD u Podgorici još nije utvrđen

Crnogorski državljanin Dalibor Jauković (43) bacio je u četvrtak posle ponoći bombu u dvorište ambasade SAD u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo.

Predstavnici Crnogorskog državnog tužilaštva saopštili su da dosadašnjom istragom nije utvrđeno da se radi o terorističkom napadu, ali nisu mogli da navedu koji je motiv tog napada. Istaknuto je da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mestu na kome je bomba eksplodirala, ali da “nije pričinjena šteta na imovini ambasade”. Pomoćnik direktora uprave policije Enis Baković kazao je da policija, u saradnji sa FBI, proverava naloge koje je na društvenim mrežama koristio Jauković, kao i da preduzima mere kako bi utvrdila da li je delovao sam ili je imao saučesnike. Baković je naveo da je Jauković rođen u Kraljevu i da je prilikom napada na ambasadu i samoubistva koristio bombu M75. Podgorički mediji, pozivajući se na policijske izvore, naveli su da je napad izvršio bivši vojnik vojske nekadašnje SR Jugoslavije, a sa Jaukovićevog “Fejsbuk” profila preuzeta je fotografija povelje o odlikovanju kojom ga je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević nagradio “za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine” 1999. godine, posle NATO bombardovanja.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je žaljenje i istakao da veruje da će biti utvrđene okolnosti incidenta, dok je Ambasada SAD saopštila da blisko sarađuje sa crnogorskom policijom na rasvetljavanju napada.”Ambasada nema indicija da je napad deo neke produžene pretnje, mada se istraga motiva navodnog napadača nastavlja. Ambasada SAD je i dalje otvorena za pružanje hitnih usluga američkim građanima, a nastaviće da radi u celokupnom kapacitetu”, ističe se u saopštenju.