Čedomir Backović / Foto: FoNet, Marko Mišić

Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava

Više tužilačkih i sudijskih udruženja napustilo je juče u Novom Sadu javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Srbije Čedomira Backovića.

Raspravu su napustili članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine. Kako je za N1 izjavio direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević, Backović je izneo mnoštvo uvreda i nečega što su sudije okarakterisale kao pretnje. “Zbog toga smo odlučili da napustimo ovakav skup, jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23. Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva”, rekao je Antonijević. Rasprava je prekinuta pošto je Backović Konvent nazvao “nekom vrstom Centralnog komiteta” i nakon što predstavnici pomenutih udruženja nisu dobili odgovore o njegovom poslednjem istupu na TV N1 i drugim stavovima. “Ovo pokazuje nipodaštavanje i pokušaj da se jednoumlje iz Ministarstva pravde nametne struci, da se zakloni iza građana i da se zaista ne uđe ni u kakvu raspravu o predloženim rešenjima”, rekao je Antonijević. Posle izlaska iz sale predstavnika više tužilačkih i sudijskih udruženja rasprava je nastavljena. A Čedomir Backović odbacio je kritike koordinatora radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 Milana Antonijevića, navodeći da je cilj javnih rasprava da zainteresovani daju mišljenja i usmenim putem. On je dodao i da predloženi ustavni amandmani ne izlaze iz strateških okvira koji su preuzeti Poglavljem 23, kao i da se pretežni deo Radnog teksta izmena Ustava zasniva na stavovima organizacija civilnog društva iznetim u prethodnom krugu javne rasprave.

A juče je Državno veće tužilaca (DVT) ocenilo da radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije smanjuje dostignuti nivo samostalnosti javnog tužilaštva i predložilo da se postojeći tekst povuče iz javne rasprave. DVT navodi da je neophodno formiranje radne grupe u čijem će sastavu biti i relevantni predstavnici struke, koja će sačiniti novi radni tekst izmena Ustava, uzimajući u obzir sve do sada iznete primedbe, a koji će kasnije biti osnov za kvalitetnu, suštinsku i sveobuhvatnu javnu raspravu.