Filip Bertašon / Foto: Print screen Raskrikavanje

Belgijski novinar nakon pisanja medija dobio boravišnu vizu

Belgijski novinar Filip Bertašon dobio je juče boravišnu vizu na godinu dana, tek nakon pisanja medija da mu preti proterivanje iz Srbije, pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka.

Nakon što je sajt “Raskrikavanje” objavio tekst o pravnoj borbi koju Bertašon već godinu dana vodi, jer mu je zahtev za vizu odbijen pod obrazloženjem BIA da je “bezbednosna pretnja”, on je izjavio da su ga  pozvali u policijsku stanicu i odobrili mu vizu. “Ništa mi nisu rekli posebno, naveli su da imaju neke ‘nove elemente’, ne precizirajući kakve, ali da zbog tih ‘novih elemenata’ ja više nisam pretnja, već ugledni građanin”, rekao je  Bertašon za “Raskrikavanje”. Prethodno, za isti portal, on je kazao da je početkom aprila prošle godine pozvan u BIA “na rutinski razgovor”, da bi nekoliko nedelja kasnije od MUP-a stiglo rešenje kojim se, bez konkretnog obrazloženja, njegov zahtev za vizu odbija. Usledila je žalba advokata, koju je MUP odbio uz obrazloženje da se “službe bezbednosti nisu izjasnile da u pogledu Bertašona ne postoje bezbednosne smetnje”. On je potom ponovo pozvan u BIA, a ovoga puta su ga, kako se ističe, detaljnije ispitivali o poslu, pre svega o radu za sajt “Le Courrier des Balkans”. Upravni sud je kasnije slučaj vratio na ponovno odlučivanje, da bi MUP početkom januara ponovo Bertašonu odbio boravak, ističući da je BIA obavestila policiju da “raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za pozitivno rešenje zahteva za odobrenje privremenog boravka”. Izveštaj BIA Bertašon, kako je kazao, nije video i ne zna na osnovu čega je proglašen pretnjom po bezbednost zemlje u kojoj živi već deceniju sa porodicom, ali veruje da to ima veze isključivo sa njegovim novinarskim radom. Samo za “Le Courrier des Balkans” je, kako ističe, napisao ili preveo više od 3.000 članaka o brojnim političkim i društvenim aktuelnostima.

Tokom jučerašnjeg dana, protiv proterivanja Bertašona oglasila se međunarodna organizacija “Reporteri bez granica”, domaća novinarska udruženja NUNS, NDNV, UNS; a Savet Evrope je na onlajn platformi za zaštitu bezbednosti novinara, na inicijatvu partnerskih organizacija Evropske federacije novinara i Međunarodne federacije novinara, objavio upozorenje na mogućnost proterivanja belgijskog novinara. UNS je saopštio da od MUP-a i BIA traži da javnosti objasne na osnovu čega je Bertašon bio proglašen bezbednosnom pretnjom i koji se to „novi detalj pojavio“ zbog čega je odlučeno da mu se produži boravišna viza.