Ruševine Generalštaba / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

Privedeno osmoro stranih državljana, dve Ukrajinke puštene

Pripadnici Vojne policije u prethodna dva dana priveli su osmoro stranih državljana koji su pokušali ili da neovlašćeno snimaju ili ulaze u vojne objekte, gde je ulaz civilima strogo zabranjen, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prethodno je saopšteno da je četvoro stranaca privedeno jer su dronom želeli da snime zgradu starog Generalštaba, dok za preostalih četvoro nema detaljnih informacija. Kako je sinoć rečeno, dve ukrajinske državljanke puštene su iz pritvora i protiv njih neće biti podignuta krivična prijava. Zvaničnici Ambasade Ukrajine kazali su za N1 da pretpostavljaju da one verovatno nisu znale šta mogu da snimaju, a šta ne. “Nadležne službe rade na rasvetljavanju svih ovih događaja, i kada budemo doneli odgovarajuće zaključke, obavestićemo javnost. Ne želim ovome da pridajem veći značaj nego što jeste, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost, i da ovako veliki broj stranih državljana i ovako veliki broj upada ili pokušaja upada u prostore koje kontroliše Vojska Srbije odavno nije zabeležen”, kazao je ministar Vulin. On je naglasio da građani mogu da budu mirni, jer su svi nadležni organi veoma efikasni, budni i vode računa o bezbednosti vojnih objekata, kao i o bezbednosti svakog građanina.

Prethodno je Ministarstvo obrane potvrdilo da je vojna policija uhapsila dva Amerikanca i dve ukrajinske državljanke zbog sumnje da su dronom pokušali da snimaju zgradu starog Generalštaba. A u nedelju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je dobio neke informacije o hapšenju američkih državljana u Srbiji, ali da ne smatra da je to “nešto posebno opasno”. Inače, u Beogradu je početkom februara uhapšen bivši pripadnik američkih “mornaričkih foka”. U stanu u kome je boravio, policija je pronašla pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem, a određen mu je i pritvor do 30 dana.