Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

SAD ne podržavaju razmenu teritorija između Srbije i Kosova

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, ali pozivaju  Kosovo i Srbiju da budu “kreativni u pronalasku rešenja”, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u američkoj ambasadi u Prištini.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da “budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis”, iz ambasade SAD u Prištini pozvali su Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa. “Ne podržavamo razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rešenja”, dodaje se u odgovoru RSE iz američke ambasade u Prištini. “Kosovo je u odnosu sa Srbijom pokazalo veliku fleksibilnost do sada i potrebno je da se sagledaju brojni kompromisi Kosova učinjeni u poslednjih 20 godina”, izjavio je za RSE Avni Arifi, šef kabineta kosovskog premijera i glavni pregovarač za Kosovo u tehničkom dijalogu sa Srbijom. Kako je naglasio, Ahtisarijev plan, kompromisi sa međunarodnom zajednicom i kompromisi prilikom postizanja brojnih briselskih sporazuma pokazali su kosovsku fleksibilnost.

A Evropska unija reagovala je povodom izjave albanskog premijera Edija Rame da će “Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije”. “Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike”, kazao je Rama. EU je saopštila da “izjave koje se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nikako ne doprinose izgradnji dobrih susedskih odnosa” na Zapadnom Balkanu.