Foto: Pixabay.com

“Srbija je zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar“

“Atmosfera koja je stvorena u Srbiji jasno govori da će se u toj zemlji desiti sledeće ubistvo novinara“, rekao je Metju Karuana Galicija govoreći na konferenciji “Free European Media” u Gdanjsku.

Ovaj novinar sa Malte, dobitnik Pulicerove nagrade i sin Dafne Karuane Galicije, nedavno ubijene istraživačke novinarke i blogerke koja je radila na dokumentima objavljenim u okviru projekta “Panamski papiri”, rekao je da sa pažnjom posmatra ono što se dešava na medijskoj sceni Srbije. “Postoje zemlje gde su medijski sistemi potpuno urušeni, poput Kipra, i zemlje gde su ti sistemi u procesu propadanja, poput Mađarske, Poljske i Srbije. Slučaj Srbije je, mislim, najekstremniji zato što je to zemlja Evrope u kojoj je najverovatnije sledeće ubistvo novinara. Svi znaci su tu – agresija političara, kampanje blaćenja i pretnje. To je poput savršene oluje koja predstoji ubistvu. Zapravo ne vidim drugu nadu: nema više mnogo toga što vi u Srbiji možete učiniti. Situacija je opasna, suviše ekstremna tako da zaista zavisite od pomoći sa strane i nadam se da ćete tu pomoć dobiti. Potrebna vam je”, kazao je Galicija. A nа pitаnje kаko tumači ovu izjаvu Gаlicije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da “pozivа sve političаre u Srbiji, iz vlаsti i iz opozicije, dа novinаrimа omoguće dа nesmetаno rаde, dа se svi zаjedno borimo zа njihovа prаvа”. Vučić je podsetio dа se poslednje ubistvo novinаrа u Srbiji dogodilo 2001, kаdа je ubijen Milаn Pаntić. “A to što postoje ljudi što se ponаšаju kаo politički komesаri, koji misle dа nešto tog tipа trebа dа nаprаve pred neke izbore, zа njih odlučujuće – jа u to ne mogu dа se mešаm i dа komentаrišem. Imаli ste ubistvа novinаrа u zemljаmа EU, nа Mаlti i u Dаnskoj nedаvno. U Srbiji niste od ubistvа Milаnа Pаntićа”, istаkаo je Vučić. On je dodao dа osim nаpаdа nа novinаrku televizije “Pink” Gordаnu Uzelаc, nije bilo nikogа sа težim povredаmа.

Inače, konferenciji u Poljskoj, u organizaciji Evropske federacije novinara, prisustvovalo je više od stotinu novinara Evrope, predstavnika vodećih evropskih organizacija koje se bave medijima, kao što su Savet Evrope, OEBS, EFJ, IPI, Indeks o cenzuri, Udruženja javnih emitera Evrope… Na konferenciji je učestvovala i Maja Vasić-Nikolić, predstavnica NUNS-a, koja je tokom panela o etičkim standardima i samocenzuri, prenela iskustva iz Srbije o korišćenju medija bliskih vlasti za diskreditaciju političkih protivnika, ali i novinara istraživača i novinara medija koji su kritički nastrojeni prema vladajućoj koaliciji. Govorila je o kampanjama blaćenja koje mediji sprovode protiv novinara, ukazujući na drugu dimenziju odnosa etičkih standarda i samocenzure – s jedne strane, novinari pristaju da ne poštuju Kodeks novinara Srbije u hajci protiv kolega, a s druge, novinari koji su mete, uprkos svemu insistiraju na tome da rade svoj posao profesionalno.