Viktor Orban / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Orban: Hrišćanstvo je poslednja nada za Evropu

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je juče da je „hrišćanstvo poslednja nada za Evropu“ i optužio političare u Briselu, Berlinu i Parizu da su favorizovanjem migranata „otvorili put za propadanje hrišćanske kulture i prodor islama“.

On je u svom godišnjem obraćanju naciji rekao da će se vlada na čijem je čelu suprotstaviti nastojanjima Ujedinjenih nacija i Evropske unije da migracije učine prihvatljivim za svet, preneo je AP. Mađarski premijer je, pokušavajući da ilustruje sliku Zapadne Evrope koju su preuzeli muslimani, kazao da su „rođeni Nemci primorani da se povlače iz većine velikih gradova, zbog toga što migranti uvek prvo okupiraju velike gradove“. Prema njegovim rečima, islam će ubrzo „kucati na vrata centralne Evrope“ i sa zapada i sa juga.

Podsetimo, Vlada Mađarske pre mesec dana najavila je novi set zakona o oporezivanju i mogućem kažnjavanju mađarskih organizacija koje pomažu ilegalnim migrantima, a finansiraju se iz inostranstva. Te grupe će morati da se registruju u sudovima i, ukoliko više od polovine sredstava dobijaju iz inostranstva, moraće da plate 25 odsto poreza na ta sredstva. Vlada je svoje zakone nazvala “Stop Sorosu”, jer okrivljuje milijardera mađarskog porekla Džordža Sorosa zbog migracije u Evropi, između ostalog zato što finansira grupe koje brane prava izbeglica. A Orban je poznat kao protivnik imigracije, posebno muslimana, pa je Mađarska krajem 2015. postavila ograde duž svojih južnih granica kako bi zaustavila tok migranata.