Konferencija za medije GIK / Foto: FoNet/Beoinfo

Proglašene 24 liste za beogradske izbore, 8.000 novih birača od 2014.

Gradska izborna komisija proglasila je 24 liste od ukupno 25 predatih za beogradske izbore 4. marta, izjavio je predsednik GIK-a Zoran Lukić.

Jedina koja je odbijena je lista Novog komunističkog pokreta Jugoslavije, jer, kako je objašnjeno, nisu bili ispunjeni minimalni zakonski uslovi za njeno proglašenje. Birači će moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta, a u birački spisak za Beograd upisano je ukupno 1.606.693 građana. “Poređenja radi, na predsedničkim izborima koji su bili prošle godine, bilo je 1.620.648, dakle nekih 14.000 više upisanih birača. Interesantno je poređenje sa gradskim izborima 2014. godine, kada je bilo 1.597.000, razlika je 8.000 novih, upisanih birača u odnosu na pre četiri godine”, rekao je Lukić. Međutim, programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov podseća da ovo nije konačan broj upisanih, jer građani koji se ne nalaze na izbornom spisku, a to imaju priliku da provere na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, mogu tokom narednih nekoliko dana da podnesu zahtev za upis u birački spisak. “’Crta’ je, upoređujući broj upisanih birača po opštinama sa spiskovima iz prethodnih izbornih ciklusa, utvrdila da između njih nema alarmantno velike razlike. Zato ne možemo da kažemo da se dešava ono o čemu se spekulisalo, a to je da će se pojaviti veliki broj novoupisanih birača. Međutim, ovi podaci odnose se samo na one opštine koje su nam dostavile podatke, jer od 17 gradskih opština to nije učinilo pet, a među njima je i velika opština Voždovac”, izjavio je Nedeljkov za “Al Džaziru”.

Budući da je GIK proglasila izbornu listu “Dosta je bilo – pljačke, korupcije i lopovluka”, predstavnici liste “Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate” smatraju da je to pokušaj da se birači dovedu u zabludu zbog identičnog naziva i tvrde da je nosilac proglašene liste Milorad Radulović zapravo funkcioner SNS. A predsednik GIK-a na to odgovara da veruje da su birači u Beogradu dovoljno edukovani, svesni, pismeni i da takve stvari ne mogu da ih dovedu u zabludu. “Ukoliko to neko drugačije misli, smatram da donekle i vređa građane Beograda”, kazao je Lukić.