Džonson i Vučić / Foto: FoNet, Marija Ðoković

Vučić: Srbija je spremna za kompromis, ali je za to potrebno dvoje

Srbija je spremna na kompromisno rešenje, ali je za kompromis potrebno dvoje, kazao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

“Zamolio sam SAD da nam pomognu i da zamole kosovske Albance da budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis”, rekao je Vučić. On je dodao da je u rešavanju kosovskog pitanja najvažnije doneti rešenje koje će biti “najbolje za našu decu i budućnost”, a da Srbija pri tome ne bude ponižena niti sa manjim poštovanjem od onog koje ima danas. “Ključno je kako ćemo rešiti odnose sa Prištinom, jer bi dogovor imao za posledicu da bi odnosi Srba i Albanaca, kao dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, bili rešeni za najmanje 100 godina”, kazao je Vučić i ocenio da je “velika stvar” to što je američki senator rekao da je važno da se razgovara i da narodi u regionu dođu do rešenja. “Ne radimo mi u regionu bilo šta što bi trebalo da zadovolji interese Amerikanaca ili Rusa već zato što je to potrebno našoj deci”, naveo je Vučić. A u Prištini predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je, na paradi Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti, da je odlučan da Kosovo što pre dobije svoju vojsku. “Pre četiri godine rekao sam da će Kosovo imati svoju vojsku. Odlučan sam da formiramo vojsku što je pre moguće“, kazao je Tači.

Inače, nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine biće 26. februara, a kako je juče najavio predsednik Vučić, dijalog na najvišem nivou trebalo bi da se održi krajem meseca ili početkom marta. Vučić je kazao da će tehnički dijalog voditi Marko Đurić, ističući da će na njemu biti reči o Zаjednici srpskih opštinа, slobodi kretаnjа, prаvosuđu, energetici. Dijalog Beograda i Prištine prekinut je zbog ubistava Olivera Ivanovića, 16. januara.