Vulin i Diković / Foto: FoNet/MOD

Vulin: Nije uhapšen oficir već nasilnik

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče, povodom hapšenja starešine Vojske Srbije zbog sukoba sa aktivistima SNS, da nije reč o hapšenju oficira već čoveka koji je napadao druge ljude, pa i jednu ženu.

Kako se navodi, Vulin je rekao da osuđuje svako nasilje i da taj slučaj ne govori ništa o Vojsci Srbije i da nema nikakve veze sa njom, već govori o pojedincu koji je počinio to delo. “Delo koje je apsolutno neprihvatljivo i koje apsolutno osuđujem”, rekao je Vulin. On je kazao da prethodnih dana nije želeo da se izjašnjava o tom slučaju, jer je čekao da se izjasne pravosudni organi, ali da sada želi da izrazi protivljenje i osudu svakog nasilja. A načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković kazao je da pripadnik oružanih snaga ne sme da čini ono što nije po pravilu službe i kodeksu časti pripadnika vojske.”Ovaj slučaj koji smo imali ne mogu da pravdam ni kao načelnik Generalštaba. Mogu da pravdam taj prvi deo, kada nije hteo da se izjašnjava i da bilo šta prihvati o tome, ali sve drugo što je radio, a posebno agresivni pristup prema njima, nije u skladu sa pravilima službe i naravno da će biti preduzete i mere disciplinske odgovornosti”, rekao je Diković. Na ovakve stavove reagovao je Vojni sindikat Srbije (VSS), koji je osudio izjavu Vulina, naglašavajući da i ministar i general Diković zloupotrebljavaju službeni položaj i vojsku u političke svrhe i krše pretpostavku nevinosti. “Izjava ministra Vulina u kojoj kapetana VS naziva nasilnikom i izjava generala Dikovića u kojoj preti pozivanjem na disciplinsku odgovornost kapetana je bahatost, političko nasilje i najgrublja zloupotreba službenog položaja”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, prethodno je UO VSS saopštio da je “sramno i neosnovano” hapšenje oficira VS ispolitizovano samo zato što se usudio da zatraži uvid u spisak koji su nosili stranački aktivisti vladajuće stranke. VSS je zatražio da se oglase i ministar Vulin i načelnik Generalštaba Diković “i stanu u zaštitu od degradacije VS i ponižavanja srpskog oficira”. A nakon incidenta SNS je saopštio da je oficir vređao i fizički nasrnuo na njihove omladince, dok je ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da se sve desilo u ulazu zgrade, a ne na vratima stana. “On je bio pripadnik specijalnih jedinica, država je platila njegovu obuku i trening, a napao je devojku, koja mu nije ništa uradila i dobila je udarac u glavu”, rekao je Stefanović.