Skoplje / Foto: Pixabay.com

EU sigurna u dogovor Grčke i Makedonije pre jula

Evropska unija je “sasvim sigurna” da će Makedonija dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena rešiti pre jula, izjavio je juče u Sofiji komesar EU za proširenje Johanes Han.

Kako prenose makedonski mediji, Han je na pitanje da li će spor oko imena biti rešen do kraja bugarskog predsedavanja Unijom, odgovorio da je “sasvim siguran u to”. Očekivanje da će spor oko imena biti rešen za vreme bugarskog predsedavanja izrazila je i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva, koja je rekla da se nada da će na sastanku Evropskog saveta u junu biti doneta odluka za otvaranje pregovora sa Makedonijom. “Imajući u vidu razvoj događaja i razgovore koji su u toku, mislim da postoji velika šansa da se to dogodi”, rekla je Zaharijeva, dodajući da se kod vlada u Skoplju i Atini vidi volja za pronalaženje trajnog rešenja. Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, prema informacijama iz dve vlade, suštinski je počeo pregovarački proces za rešavanje dvoipodecenijskog spora oko imena.

Podsetimo, u Grčkoj su, u Solunu i Atini, organizovani masovni protesti zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije. Vlada Grčke zalaže se za rešenje spora, koji datira iz 1991. godine, unapred prihvatajući “složen naziv” “Severna Makedonija” ili “Nova Makedonija”, da bi se ta država razlikovala od istoimenog regiona na severu Grčke.  Međutim, tome su se suprotstavile mnoge organizacije, uključujući grčku dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice.