Vašington / Foto: Pixabay.com

SAD podigle optužnice protiv 13 Rusa zbog mešanja u izbore

Federalno tužilaštvo SAD podiglo je juče optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Kancelarija specijalnog savetnika Roberta Mulera, koja istražuje navodno rusko mešanje u predsedničke izbore, saopštila je da su se optuženi predstavljali kao američki građani i upravljali profilima na društvenim mrežama kako bi privukli pažnju javnosti u SAD tokom izborne trke Donalda Trampa i Hilari Klinton. Oni se terete da su prekršili krivične zakone SAD mešajući se u predsedničke izbore i političke procese u SAD, navodi AP. Protiv njih su podnete optužnice za zaveru, bankarske i internet prevare i teže krađe identiteta. U optužnici se navodi da su koristili kompjuterske sisteme u SAD kako bi prikrili “rusko poreklo” svojih aktivnosti.

Dok Bela kuća nije komentarisala podizanje optužnica, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se na “Fejsbuku” ističući da optužbe SAD protiv 13 ruskih državljana “predstavljaju apsurd i odražavaju savremenu američku političku realnost”. “Njih je, kako se ispostavlja, bilo 13, prema mišljenju Ministarstva pravde SAD. Trinaestoro ljudi se mešalo u izbore u SAD?! Trinaest protiv budžeta specijalnih službi vrednog milijarde? Protiv obaveštajne i kontraobaveštajne službe, protiv najnovijih tehnologija? Apsurd? Da“, navela je Zaharova.