Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/Newsroom

Mogerini: Vučić i Tači započeli razgovore o sporazumu

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je juče u Sofiji da je jasna rešenost predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija za nastavak dijaloga, kao i da su oni počeli razgovore o sklapanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

“To bi definitivno bila kvalitativna promena u situaciji koja se tiče dve strane, ali i regiona”, rekla je Mogerini, nakon nezvaničnog susreta šefova diplomatija EU i zemalja kandidata za članstvo sa Zapadnog Balkana. Ona je kazala i da je “realistično optimista” da će, kad je reč o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, doći do rezultata do kraja njenog mandata na čelu Evropske službe za spoljne poslove krajem 2019. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić za “Rojters” je rekao da Srbi neće podržati jednostranu nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU. On je, na konstataciju da je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel na Kosovu izjavio da će Srbija morati da prihvati nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, kazao da za Kosovo postoji nekoliko modela, a da su najbolji oni koje bi i jedna i druga strana teško progutale. Vučić je napomenuo da je za pravljenje kompromisa potrebno mnogo razgovora i političke volje u Prištini, ali i u Briselu. Dodao je da su priznanjem Kosova svi principi prava “doslovce pogaženi”.

Inače, šefovi diplomatija EU su na sastanku u Sofiji podržali Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan, a kako je istakla Federika Mogerini, navedeni datum 2025. za ulazak Srbije i Crne Gore u Uniju je “moguća, ostvarljiva perspektiva, a ne cilj”.“To se odnosi ne samo na zemlje koje sad pregovaraju o članstvu u EU, već i za druge koje mogu pokrenuti pregovore, a ja lično želim da to počnu do juna, kad o tome može dati predlog Evropska komisija i odobriti lideri EU”, objasnila je Mogerini.