Protest VSS, april 2017 / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

VSS: Ispolitizovano hapšenje oficira, Diković i Vulin sramno ćute

Upravni odbor Vojnog sindikata Srbije (VSS) saopštio je juče da je “sramno i neosnovano” hapšenje oficira Vojske Srbije ispolitizovano samo zato što se usudio da zatraži uvid u spisak koji su nosili stranački aktivisti vladajuće stranke.

“To je zloupotreba vlasti, protivustavan čin i opasan presedan po demokratski poredak zemlje. VSS je zatražio da se oglase ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković i stanu u zaštitu od degradacije VS i ponižavanja srpskog oficira, ali oni do danas sramno ćute”, navodi se u saopštenju. Ističe se da je “VS, pored SPC, i dalje institucija kojoj narod najviše veruje”, ali kako je naglašeno, “za to nisu zaslužni današnji korumpirani političari i njihove ulizice koji su upropastili državu i doveli je do prosjačkog štapa, već slavna istorija, naše vojskovođe, i hrabrost iskazana posebno prilikom herojske odbrane od NATO”. Sindikat je dodao da je toj degradaciji VS “poseban pečat” dao ministar policije Nebojša Stefanović, koji se, iznoseći “notorne laži, ponašao kao da je na pijaci, licitirajući ko je koliko težak”. “Uvereni da je ministar policije sluđen sabiranjem prihoda od porodičnog biznisa koji ima dodira i sa VS, a posebno sa delom namenske industrije, priznao je da njegovi stranački aktivisti, kao Jehovini svedoci, idu od stana do stana sa biračkim spiskovima, podsećajući na vreme kada su Srbijom kružili vojnici strane zemlje zaokružujući političke (ne)istomišljenike. Samo je to dovoljno da pojave poput ministra Stefanovića odu na smetlište političke istorije, a on sam podnese ostavku”, saopštio je VSS. Kako se navodi,  “niko na pravdi Boga” ne sme da pred ženom i decom privodi nevinog srpskog oficira, časnog vojnika koji je više puta nagrađivan za rad na vrlo odgovornom i važnom mestu u Vojsci Srbije.

Podsetimo, VSS je u utorak saopštio da je uhapšen oficir VS posle incidenta s aktivistima SNS, koji su od vrata do vrata sa spiskovima išli i prikupljali “sigurne glasove”. Po njihovim navodima, oficir je tražio da aktivisti kažu odakle im podaci o njegovoj porodici, posle čega je došlo do verbalnog incidenta, nakon koga je uhapšen. SNS je saopštio da je oficir vređao i fizički nasrnuo na njihove omladince, a ministar Stefanović izjavio je da se to desilo u ulazu zgrade, a ne na vratima stana. “On je bio pripadnik specijalnih jedinica, država je platila njegovu obuku i trening, a napao je devojku, koja mu nije ništa uradila i dobila je udarac u glavu”, rekao je Stefanović.