Vjerica Radeta / Foto: FoNet/SRS

Hag nudi Srbiji da preuzme proces protiv radikala

Sudski Mehanizam u Hagu pozvao je juče vlasti Srbije da se izjasne o spremnosti da preuzmu proces protiv članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje međunarodnog suda.

Po odluci sudije Ajdina Sefe Akaja iz Turske, zvanični Beograd trebalo bi da se u roku od 30 dana u pisanom podnesku izjasni o svojoj “nadležnosti, volji i spremnosti da prihvati suđenje u ovom predmetu”. Sudija je naznačio da je izjašnjavanje Srbije neophodno da bi Mehanizam doneo odluku o tome da li da predmet protiv Jojića i Radete ustupi srpskom pravosuđu, uzimajući u obzir da je delo za koje su optuženi počinjeno na teritoriji Srbije. Inače, vlasti Srbije ranije su, tokom dugotrajnog sporenja sa Haškim tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagale da se njima sudi pred ovdašnjim sudom, ali je Tribunal tu mogućnost odbijao. Tribunal je zatvoren krajem 2017, ali je prethodno predmet protiv radikala ustupio svom pravnom nasledniku Mehanizmu.

Podsetimo, Haški tribunal optužio je Jojića, Radetu i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za uticanje na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog šefa Vojislava Šešelja. Međutim, u maju 2016. Viši sud u Beogradu saopštio je da postoji pravna obaveza Srbije da izručuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji. Nalog za hapšenje radikala Tribunal je Beogradu uputio u januaru 2015. A krajem prošle godine SAD su, na zasedanju Saveta bezbednosti UN, pozvale vlasti Srbije da sprovedu nalog Haškog tribunala. Američka predstavnica u Savetu bezbednosti rekla je da SAD “pozdravljaju” odluku Tribunala da taj predmet ustupi svom pravnom nasledniku – sudskom Mehanizmu.