Stefanović u Obrenovcu / Foto: FoNet/MUP

Stefanović: Cilj da sva prometna mesta pokrijemo video-nadzorom

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je cilj Ministarstva da svaku školu, vrtić, raskrsnicu i druga prometna mesta pokrije video-nadzorom.

On je tokom obilaska Policijske stanice Obrenovac rekao da će to doprineti većoj sigurnosti i bezbednosti građana i smanjenju stope kriminaliteta. U obrenovačkoj policijskoj stanici otvoren je monitoring centar sa kojim je povezano 40 kamera postavljenih u tom mestu, a koji će, kako je rekao ministar, omogućiti da bezbednost građana u toj opštini bude još veća. “Postavljanje panik tastera (koji je povezan sa policijskim sistemom) omogućiće brzu i pravovremenu komunikaciju građana i policije, a uz pomoć kamera visoke rezolucije policajci će u svako doba dana i noći moći da uoče tablice vozila, lica koja mogu biti pod potragom, ali i svaku drugu pojavu koja može ugrožavati javni red i mir”, rekao je Stefanović.

Podsetimo, pre mesec dana poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je  “povodom pojačanog interesovanja javnosti za postavljanje kamera neutvrđenog porekla na ulicama Beograda”, da je u toku postupak nadzora, koji je pokrenut u decembru. Naime, Gradska uprava izjasnila se da ne stoji iza postavljenih kamera, a MUP se u ostavljenom roku nije izjasnio pa mu je upućena urgencija. Po oceni povernika , opravdano interesovanje javnosti dodatno je pojačano zbog kontradiktornosti u izjavama koje su povodom postavljanja kamera davali funkcioneri grada i MUP. “Dostavljeno izjašnjenje Gradske uprave je formalno, zvanično i shodno tome relevantno, ali je u suprotnosti sa nekim izjavama gradskog menadžera, a MUP je prvo izdao saopštenje da ne stoji iza postavljenih kamera, da bi potom usledila izjava ministra koja je zvučala drugačije, pa je nakon toga usledilo saopštenje da je ministrova izjava pogrešno interpretirana, jer je MUP samo menjao postojeće, ali nije postavljao nove kamere”, kazao je Šabić. A predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković kazao je da je poznato čije su kamere u Beogradu. “Mi imamo kamere po ovom gradu za koje se ne zna čije su. Ja vam kažem da se zna čije su. To je donacija jedne strane zemlje u kojoj demokratija nije baš na zavidnom nivou. Planirano je povećanje broja tih kamera, a njihove tehničke mogućnosti su neverovatne“, rekao je Janković.