Aleksandar Gajović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Grupa za slobodu medija traži smenu Aleksandra Gajovića

Grupa za slobodu medija zatražila je juče od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića posle izjava koje otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja.

“Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara i smene Gajovića pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu”, navodi se u saopštenju. Grupa je podsetila da je bez dokaza sugerisao da predsednik NDNV Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama, da je novinarki Tamari Skrozzi savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV “Pink”, jer to ne spada u ingerencije ministarstva, a izrazio je i želju da sasluša one koji su napali novinara N1 Nikolu Radišića pre nego što osudi napad. “Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i 21. vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim za koje je rekao da se ‘time ne bavi’. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije”, navodi se. Grupa je ocenila da je dijalog Vlade i novinara teško izvodljiv “u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije” i dodala da ne vidi kako Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju. I Udruženje novinara Srbije pozvalo  je premijerku i ministra kulture da smene Gajovića. “Gajović je u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja”, naveo je UNS.

A premijerka Brnabić sinoć je izjavila da “želi da ponovi svoj stav da o kadrovskim rešenjima neće govoriti preko medija” i da je taj stav “poznat od ranije i neće se promeniti”. Dodala je da su “napadi na novinare ili bilo koga nedopustivi i da ih ne treba relativizovati”. Prethodno je ministar Vukosavljević kazao da smatra da nema razloga za smenu Gajovića, ističući da je od državnog sekretara “dobio čvrsta uveravanja da je njegova izjava bila usmerena na to da Ministarstvo ne poseduje mehanizme za prevenciju eventualnog ugrožavanja novinara, te da napadima na novinare, kao i u slučaju ugrožavanja rada svih ostalih profesija, treba da se bave za to nadležni organi“.