Požega / Foto: Print screen N1

Protest u Požegi zbog trgovine uticajem predsednice skupštine

Građani Požege, njih nekoliko stotina, protestovalo je juče zbog odluke lokalne vlasti, koju predvodi SNS, da za 12 miliona dinara kupi parcelu i nelegalni objekat čiji su vlasnici suprug i dever Zorice Mitrović (SNS), predsednice požeške skupštine.

Tokom građanskog protesta na trgu, koji je, kako navodi “Danas”, protekao mirno i bez stranačkih obeležja, okupljeni su zatražili da se hitno obustavi kupovina nelegalnog objekta i poništi odluka o kupovini, koju je nedavno usvojila lokalna skupšina. Požeška vlast, kako je N1 izveštavao, obrazložila je kupovinu rešavanjem pitanja protivpožarne zaštite i dobijanja, posle 20 godina, upotrebne dozvole sportske hale. Građani su zatražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) da se hitno uključi u rešavanje problema i da sugeriše SO Požega da ukine spornu odluku ili da je samo Ministarstvo poništi, ukoliko to u roku od mesec dana ne učini požeška skupština. Nelegalni građevinski objekti prema zakonskim propisima ne mogu biti predmet kupovine, objasnio je za N1Simo Stokić, stručnjak za građevinsko zemljište i legalizaciju. “Oni umesto da uklone nelegalni objekat, otkupljuju ga za astronomsku cenu. Znači, cena nelegalnog objekta dostigla je višu cenu nego da je legalan. Radi se o veoma drskom ponašanju, o skandalu u opštini Požega”, istakao je Stokić.

Od premijerke Ane Brnabić i MDULS zatraženo je da u roku od deset dana nalože Državnoj revizorskoj instituciji da obavi finansijsku kontrolu opštinske uprave u Požegi i da taj izveštaj bude dostupan javnosti i istražnim organima. A učesnici protesta pozvali su i lokalne medije – TV Požega i Radio Požega, da u skladu sa Zakonom o informisanju, objektivno i nepristrasno izveštavaju javnost o radu lokalne samouprave. Inače, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere da li su odbornici SO Požega omogućili sukob interesa i trgovinu uticajem.