Majk Pens / Foto: FoNet/Xinhua

SAD ne odustaju od pooštravanja sankcija Severnoj Koreji

SAD, Južna Koreja i Japan saglasni su u oceni da je nužno izolovati Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa, izjavio je potpredsednik SAD Majk Pens.

“Ne postoji nikakav nesklad između SAD, Južne Koreje i Japana kada je reč o dodatnim ekonomskim i diplomatskim sankcijama protiv Severne Koreje, sve dok ta zemlja ne obustavi nuklearni i raketni program“, poručio je Pens u obraćanju novinarima na letu prema Južnoj Koreji, gde prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama.

Potpredsednik SAD i predsednik Južne Koreje Mun Džae In razmatrali su uvođenje strožeg embarga Pjongjangu dok su gledali klizanje, prenele su svetske agencije. Podsetimo, Pens je nedavno istakao da će Vašington ubrzo obelodaniti dosad najjače ekonomske sankcije protiv Severne Koreje, kako bi prisilio Pjongjang da obustavi nuklearni i raketni program. Istovremeno, lider Severne Koreje Kim Džong Un pozvao je svog južnokorejskog kolegu da se sastanu u Pjongjangu, potvrdio je zvanični Seul. Taj poziv prenela je Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una, koja je prisustvovala otvaranju Zimskih olimpijskih igara i susrela se sa Munom. Kako se ističe, Kim je spreman da se „što je pre moguće“ sastane sa južnokorejskim predsednikom, što bi bio treći sastanak zvaničnika dveju zemalja. Inače, grupa demonstranata zapalila je zastavu Severne Koreje nedaleko od pozorišta, gde su Mun i sestra Kim Džong Una prisustvovali koncertu.