Foto: Pixabay.com

Ogromni gubici u slučaju Bregzita bez dogovora

Britanska ekonomija pretrpeće gubitak od 252 milijarde funti, ukoliko bi premijerka Tereza Mej ispunila pretnju da London izađe iz članstva EU bez dogovora.

To su rezulati novih analiza u koje je uvid imao “Indipendent”, a prema njima Bregzit bez dogovora sa EU značio bi ogroman pad BDP u narednih 15 godina. “Manje štetni uslovi izlaska, prema kojima bi Britanija obezbedila sporazum o slobodnoj trgovini sa ostatkom EU, i dalje će u istom periodu rezultirati smanjenjem nacionalne proizvodnje za 131 milijardu funti”, ističe se u studiji. Rezultati ispitivanja govore da će čak i u slučaju potpunog zaokreta britanske Vlade, što znači izlazak sa jedinstvenog tržišta i carinske unije, to odneti 52 milijarde funti od ekonomskog rasta. Organizacija “Najbolje za Britaniju” koja vodi kampanju za zaustavljanje Bregzita, navodi da rezultati istraživanja zasnovani na analizama vlasti, u potpunosti ukazuju na “Bregzitovsku crnu rupu u središtu ekonomije”. “Nažalost, vidimo da ekonomske analize postaju činjenice i to znači da se suočavamo sa velikim udarcem zbog Bregzita. Gubitak više milijardi znači manje novca za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i javne službe. To govori da je najbolje ostati i zadržati postojeći sporazum”, kazao je predsednik organizacije “Najbolje za Britaniju” Mark Meloh-Braun.

A britanska vlada, koja deluje podeljeno u odnosu prema Bregzitu, razjasniće svoju “viziju” istupanja iz članstva u EU u nizu govora narednih nedelja koje će održati članovi vlade premijerke Tereze Mej, saopštili su izvori bliski vladi. “Bregzit je odlučujući trenutak u istoriji naše zemlje. Napravićemo novo i ambiciozno partnerstvo sa Evropom i sami ćemo kreirati svoj put u svetu”, izjavili su vladini izvori “Frans presu” i dodali da će postepeno biti izneti “detalji tog budućeg puta, kako bi svi znali kakav će biti novi odnos koji će biti od koristi za obe strane”.