Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

REM mesecima krije podatke o sednici i ignoriše poverenika

Savet REM-a ignoriše nalog poverenika i već dva puta odbija da “Cenzolovci” dostavi audio-snimak sa svoje sednice na kojoj su birani članovi Upravnog odbora RTS-a, piše “Cenzolovka”.

Kako se ističe, “Cenzolovka” je povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću dostavila predlog za administrativno izvršenje, odnosno izricanje novčane kazne REM-u. Podsetimo, nakon što je REM odbio da “Cenzolovci” dostavi audio-snimak sa sednice na kojoj su za članove UO RTS-a izabrani Nebojša Krstić i Zoran Panović, poverenik je naložio ovom telu da u roku od pet dana dostavi tražene podatke. Kako napominje “Cenzolovka”, ne samo da se to nije desilo, već je REM krajem godine ponovo dostavio rešenje o odbijanju prvobitnog zahteva. Zato je “Cenzolovka” povereniku podnela predlog za sprovođenje administrativnog izvršenja. U tom postupku poverenik obezbeđuje izvršenje naloga prinudnom merom, odnosno novčanom kaznom. Inače, izbor Panovića i Krstića u delu medijske javnosti naišao je na osporavanja. UNS je podsetio da je Krstić bio medijski savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića u vreme kada su „usvojene drakonske izmene Zakona o javnom informisanju, kada su novinari koji su kritički pisali o vlasti otpuštani bez mogućnosti da posao pronađu u bilo kom javnom glasilu, a mediji bili izloženi drastičnoj cenzuri“, i pozvao ovo regulatorno telo da obrazloži svoju odluku. REM, međutim, to nije učinio, pa osim šturog saopštenja da su Krstić i Panović izabrani u Upravni odbor, javnost i dalje ne zna kojim se kriterijumima u ovom slučaju vodio REM.

Podsetimo, i Istinomer je, kada je poslao prijavu REM-u, dobio odgovor da je tim zahtevom mogao da dovede do „narušavanja nezavisnosti i samostalnosti“ REM-a, samostalnosti članova njegovog Saveta, čime bi bilo „ugroženo ostvarivanje njegovih funkcija, među ostalima i zaštite i razvoja slobode mišljenja i izražavanja“.