Aleksandar Gajović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Gajović: Ministarstvo nije nadležno za napade na novinare

Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Gajović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je rekao da novinari “nisu jedini koje napadaju, da oni treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima”, dovodeći čak u pitanje istinitost tvrdnji napadnutih. Kada je novinarka RSE pomenula nedavni napad na novinara N1 Nikolu Radišića, kome su u centru Beograda prišla dva NN lica, uz pljuvanje i vikanje, psovali “mater američku” i “izdajničku”, Gajović je rekao da nije baš informisan o kakvom se napadu radi. Na pitanje o pretnjama smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću putem društvenih mreža, odgovorio je pitanjem: „A jeste Vi sigurni da nije on organizovao to pisanje da bi sebe predstavio kao žrtvu“. Državni sekretar nije želeo da komentariše priloge na televiziji “Pink” u kojima je novinarka Tamara Skrozza predstavljena kao „arhineprijatelj Aleksandra Vučića“ jer, kako kaže, Ministarstvo nije nadležno za to. Na pitanje da li je posao REM-a da kontroliše rad televizije koja na takav način izveštava, on je rekao: “To je onda pitanje za njih, a ne za Ministarstvo kulture i informisanja i državnog sekretara. Ja imam svoja prava i imam svoja ovlašćenja. Moja ovlašćenja zadiru samo u okviru zakona koji postoje u Republici Srbiji i ja se tih zakona držim kao pijan plota. Ministarstvo će uvek osuditi napad na bilo koga, pa takođe osuđujemo naravno i napade na novinare, tu nema nikakve dileme“, rekao je Gajović. Na konstataciju novinarke da nisu javno osuđeni napadi, Gajović je rekao: „Vi očekujete da mi napravimo konferenciju za štampu ili agencijama damo neko svoje mišljenje?“ i dodao da Ministarstvo nema takve ingerencije.

Podsetimo, Gajović je u oktobru postao državni sekretar, a prethodno je, kako je istakao UNS , proveo godinu dana kao savetnik u sektoru informisanja Ministarstva kulture, između 2012. i 2013. godine i učestvovao u pisanju seta medijskih zakona. U septembru 2013. Nadzorni odbor „Politike A. D.“ postavio ga je za glavnog i odgovornog urednika “Ilustrovane politike“. A u oktobru 2016. Gajović je u emisiji TV “Pink” izjavio da „ne vidi da bi na čelu države trebalo da bude žena“. “Retko je bilo, čini mi se, žena koje su bile uspešne u politici. Čini mi se da je retko, ne zato što su slabiji pol, naprotiv. Mislim da su žene mnogo racionalnije i imaju jedan racionalniji pogled na svakodnevicu. Ali jednostavno mi se čini da je muškarac onaj koji treba da vodi kuću“, kazao je tada Gajović.