Martin Šulc / Foto: FoNet/TV FoNet

Šulc odustao od mesta šefa diplomatije u novoj nemačkoj vladi

Šef nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc objavio je juče da odustaje od mesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

Prethodno je “Bild” preneo da mu je vođstvo SPD-a dalo ultimatum da do petka popodne odustane od ministarskog mesta. Iza toga, navodno, stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Severnoj Vestfaliji zato što je Šulc ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Merkel. A aktuelni nemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Zigmar Gabrijel kritikovao je Šulca što se ne drži datog obećanja. Unutar SPD-a strahuju da bi kadrovske rasprave mogle da dovedu do toga da članovi stranke odbace postignuti sporazum o velikoj koaliciji.

Podsetimo, Hrišćansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel, njihova sestrinska bavarska partija Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i SPD postigli su dogovor o koalicionoj vladi. Prema njemu, SPD treba da dobije šest ministarskih mesta, među kojima i tri uticajna – ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Ceo dogovor treba još da odobri oko 440.000 članova SPD na unutarstranačkom referendumu, a on će, kako prenose nemački mediji, najverovatnije biti održan kroz tri nedelje. Kako se navodilo u medijima, Šulc bi nakon izbora za novog ministra spoljnih poslova podneo ostavku na mesto lidera partije.