Gradnja Koridora 10 /Foto: FoNet/Koridori Srbije

MMF: Manjak infrastrukture prepreka za brži rast Balkana

Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala je da je nedostatak osnovne javne infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana značajna prepreka za brži ekonomski rast.

“Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju nedovoljno razvijene transportne, energetske i telekomunikacione mreže u odnosu na prosek EU. Zapadni Balkan zaostaje za evropskim prosekom kada se radi o podržavanju ekonomskog razvoja adekvatnom infrastrukturom”, navodi se u saopštenju MMF. Kako je ocenjeno, bolje transportne, energetske i telekomunikacione mreže pomogle bi ovim zemljama da podignu produktivnost, ostvare bolju integraciju u tokove svetske trgovine i učine region atraktivnijim za strane investicije. Analiza pokazuje da bi regionalno koordinisane intenzivne aktivnosti na unapređenju javne infrastrukture, u kombinaciji sa boljim upravljanjem samim projektima, mogle da značajno povećaju dohodak po glavi stanovnika. “Dugoročno povećanje realnog BDP-a po glavi stanovnika moglo bi da iznosi čak tri do četiri procentna poena”, napominju u MMF-u.

Ocenjeno je i da će donatorsko, multilateralno i bilateralno finansiranje po koncesionalnim uslovima imati dominantnu ulogu, naročito u zemljama sa visokim javnim dugom. “Zemlje ne bi trebalo da ugrožavaju svoju opštu makroekonomsku stabilnost preambicioznim ili loše sprovedenim javnim infrastrukturnim projektima. Kompromisi između ekonomskog rasta, inflacije i deficita bilansa tekućih transakcija trebalo bi da budu ključni element svake diskusije o politici unapređenja javne infrastrukture u regionu”, navodi se u analizi MMF-a.