Siniša Mali / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Mali: Metro se ne gradi u gusto naseljenim delovima grada

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je juče da se metro nigde u svetu ne gradi u gusto naseljenim delovima grada, već tamo gde postoji potencijal za razvoj.

“U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se ‘otvaraju’ za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi”, rekao je Mali. On je dodao da je metro “pokretački projekat koji razvija delove grada koji do tog trenutka nisu bili razvijeni, a koncipiran je tako da pokriva najopterećeniji saobraćajni pravac u gradu”. Prema njegovim rečima najopterećeniji deo Beograda je Sajam, preko kojeg prolaze svi koji dolaze iz pravca Banovog brda, Čukarice, sa Ibarske magistrale i dodao da svi oni prolaze “pored Beograda na vodi i centra grada, sve do Pančevačkog mosta i Mirijeva”. Mali je najavio da će prva linija metroa početi da se gradi 2020. godine, dodajući da će se posle završetka izgradnje prve linije odmah pristupiti gradnji druge – od Ustaničke preko Savskog mosta do Zemuna. Arhitekta Branislav Jovin, koji je, prema oceni struke, napravio najozbiljniju studiju o metrou još 1972. godine, nedavno je izjavio da mu se čini da se metro gradi po meri “Beograda na vodi”. U njegovoj, ali i u svakoj kasnije napravljenoj studiji, linije metroa ukrštale su se u centru grada, na Trgu republike ili Terazijama. “Kakve veze ima Makiško polje, nego obećali (Bogoljubu) Kariću i naravno sad mi treba da pravimo prvu liniju da bi njima obezbedili”, kazao je Jovin.

Podsetimo, Mali je tokom svog mandata na čelu glavnog grada, u više navrata pomerao rok za početak radova na izgradnji metroa. Kako je Istinomer pisao, on je tokom posete Londonu u oktobru 2014, početak izgradnje prve linije najavio za 2016, a u septembru 2016. rok je pomerio za još dve godine. „Ako bude sve po planu, sledeće godine počećemo da se bavimo finansiranjem, izradom projekata kako bismo krajem 2018, što je realno, počeli sa izgradnjom prve linije metroa“. Podsetimo, u novembru 2014. premijeri Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Manuel Vals potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu. A nedavno predsednik Vučić je najavio da će Beograđani imati prvu liniju metroa “do kraja 2021. ili do početka 2022. godine”, dok je prošlog leta gradonačelnik Mali početak gradnje najavio za 2020, napominjući da “izgradnja traje tri i po godine minimum, dakle do 2023”.