Donald Tramp / Foto: FoNet/MUP Srbije

Tramp na Molitvenom doručku: Vera najvažnija za slobodu

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu da je vera “centralna za američki život i slobodu”.

U obraćanju na godišnjem skupu zvaničnika drugih država, političara iz SAD, diplomata, verskih vođa, Tramp je ukazao da su osnivači Amerike govorili o “našem tvorcu” u Deklaraciji o nezavisnosti, a da na američkom novcu piše “U Boga verujemo”. On je rekao da prava koja svi Amerikanci uživaju “nisu data od čoveka”, već da “naša prava dolaze od našeg tvorca”. “Šta god da se desi nikakva zemaljska snaga ne može da oduzme ta prava”, kazao je Tramp na 66. Nacionalnom molitvenom doručku u hotelu “Vašington Hilton”, tradicionalnom okupljanju na kome zvanice razmenjuju prijateljske poruke kroz molitvu. On je, takođe, govorio o tome da vidi “moć Božje ljubavi” u Amerikancima, posebno tokom odgovora na nedavne uragane i masovne oružane napade. “Mi svi možemo da budemo heroji za sve”, rekao je Tramp. Među onima koji su sedeli zajedno sa Trampom bili su republikanski kongresmen Stiv Skalis, koji je teško ranjen prošlog leta kada je naoružani napadač pucao na republikanske članove Kongresa i demokratski kongresmen i predsednikom Kongresnog crnog kokusa Sedrik Ričmond. Prva dama Ruande Džanet Kegame izgovorila je uvodnu molitvu.

Inače, Nacionalni molitveni doručak tradicija je stara više od šest decenija, po kojoj se svake godine, prvog četvrtka u februaru, u zajedničkoj molitvi okupljaju predsednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, kao i ugledni gosti iz stotinak zemlja sveta. Kako navodi agencija AP, Tramp ima jaku podršku evangelista koji su doprineli da on dođe do Bele kuće.