RTB Bor / Foto: FoNet/RTB Bor

Srbija grčkom “Mitilineosu” plaća 40 miliona evra na četiri rate

Grčka kompanija “Mitilineos” i Vlada Srbije dogovorile su se da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Kako je juče saopštio “Mitilineos”, na predlog Vlade Srbije država će toj kompaniji do decembra isplatiti kompenzaciju u četiri kvartalne rate bez kamate. Navodi se da su sporazum u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. “Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije ‘Mitilineosa’ ponovo vrate na tržište Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Inače, Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da plati kompenzaciju, a kako je tada saopštio “Mitilineos”, naša zemlja prekršila je obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i toj kompaniji. Istaknuto je da Srbija to učinila preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su “RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo”.