Tamara Skrozza / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Buđenje REM-a: Više od 300 prijava

Nakon akcije Nezavisnog udruženja novinara Srbije i organizacije “Crta”, na adresu REM-a pristiglo je više od 300 prijava, a epilog se očekuje posle sledeće sednice tog tela.

Podsetimo, “Crta” i NUNS su 29. januara pozvali novinare i zainteresovane građane da, preko sajta “Crte”, upute prijavu REM-u zbog višednevne kampanje televizije “Pink“ protiv novinarke Tamare Skrozze i  “Crte”. Inače, prvi prilog “Pinka” usledio je samo dan nakon što je “Crta” predstavila analizu izveštavanja medija u periodu pre početka zvanične kampanje za beogradske izbore. Koristeći zlonamerno montirane kadrove sa izjavama Skrozze iz emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem“, prilog “Pinka” je ovu novinarku predstavio kao otvorenog neprijatelja predsednika Vučića. “Akcija je rezultat zajedničkog rada dve organizacije koje zahtevaju od REM-a da radi svoj posao – da održava red i prati poštovanje pravila u elektronskim medijima. Niko od njih ne traži da se ponašaju kao inkvizicija, odrubljuju glave i pale lomače, već samo da nagledaju poštovanje pravila“, rekao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a i dodao da mu je drago što je više od 300 građana odgovorilo na poziv i poslalo predstavku. Komentarišući činjenicu da REM ne primenjuje zakon, Lekić je zaključio da su to “oduvek bili simptomi onih koji boluju od manjka profesionalnosti, etike i hrabrosti”. Direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski napomenula je da zakon jasno propisuje da su mediji dužni da obezbedi slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje građana, a naročito da kroz vesti i program istinito i objektivno predstavljaju činjenice i događaje i da podstiču slobodno formiranje mišljenja. “Kada se to ne dešava, REM ima odgovornost da reaguje kako bi zaštitio javni interes i interes građana. Ujedno odgovornost koju REM ima prema građanima i tokom izbornog procesa veoma je značajna, jer je zadužen za stvaranje ambijenta jednakog predstavljanja svih kandidata i ostvarivanje prava građana na objektivno informisanje”, rekla je Crnjanski.

Građani koji žele da podrže ovu akciju, ali i oni koji žele da prijave slučajeve medijske diskriminacije ili neistinitog i neobjektivnog izveštavanja televizija to mogu da učine na sajtu – rem.gradjaninastrazi.rs.