Foto: NUNS

Pronaći i kazniti odgovorne za napad na NUNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštili su juče da zahtevaju od nadležnih “da što pre pronađu i kazne odgovorne za lepljenje sramnih letaka na ulaz u zgradu Doma novinara na kojima je NUNS označen kao ‘Nesrećno udruženje neprijatelja Srbije’”.

Ulaz u u zgradu u Resavskoj 28, gde su sedišta UNS-a i NUNS-a, u noći između ponedeljka i utorka drugi put je oblepljen plakatima. Oba puta UNS je prijavio slučaj policiji koja je izvršila uviđaj. “NUNS je o ovoj prljavoj kampanji obavestio Tužilaštvo. Slučaj je prijavljen u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, a dva novinarska udruženja očekuju hitnu reakciju nadležnih i kažnjavanje odgovornih”, navodi se u saopštenju. Podsetimo, prvi slučaj zabeležen je u noći između subote i nedelje, nakon čega je NUNS saopštio, da je o svemu obavestio Tužilaštvo, od koga očekuje da preduzme sve mere kako bi se otkrili organizatori i izvršioci. NUNS je istakao i da će o ovom slučaju obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

A premijerka Ana Brnabić ocenila je juče da bilo kakav napad na bilo koju organizaciju smatra apsolutno neprimerenim. “Kad pričamo o napadima na novinare, pričamo o svim napadima na novinare. Nemojte da se delimo na N1 i ‘Pink’. Meni je jednako nedopustivo i jedno i drugo i ja ću se kao predsednica Vlade apsolutno protiv toga boriti“, rekla je Brnabić.