Johanes Han i Federika Mogerini / Foto: FoNet/EK

Usvojena Strategija EU za Zapadni Balkan

Evropska komisija usvojila je juče u Strazburu “Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman EU u tom regionu”, kojom je, kako je istaknuto, potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima.

U Strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica, ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob. Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje bi one trebalo da preduzmu. “Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju”, navodi se u tekstu, ali i napominje da će ta perspektiva konačno zavisiti od “snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima”.

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker izjavio je da “investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje u bezbednost i budućnost Unije”. “Iako tokom sadašnjeg mandata neće biti daljeg proširenja, EK je danas zacrtala evropski put za Zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, realne i neprekidne reforme, kao i konačna rešenja sporova sa susedima, Zapadni Balkan može da krene napred na svom evropskom putu. A da li će to postići, zavisiće od objektivnih zasluga”, rekao je Junker. On je kazao da će EK “biti stroga, ali pravedna” i dodao da će otputovati u svaku zemlju Zapadnog Balkana krajem ovog meseca s jasnom porukom da nastave reforme, a EU će nastaviti da podržava njihovu evropsku budućnost. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da je “Zapadni Balkan deo Evrope”.”Ova strategija pokazuje put koji je pred nama: da svih šest naših partnera prevaziđu prošlost jednom zauvek, i da svi zajedno učinimo proces Zapadnog Balkana ka EU nepovratnim i da nastavimo ponovno ujedinjenje kontinenta”, dodala je Mogerini. Naglasila je da će sledeći mesec biti “ključan” kako bi mogla da se iskoristi “ova istorijska i jedinstvena prilika”. A Komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han kazao je da je “potvrđeno da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan koji već predstavlja enklavu okruženu EU”.