Mogerini i lideri Zapadnog Balkana Foto: FoNet/Služba predsednika Srbije

“Ukinuti roming za Zapadni Balkan i lidere regiona zvati na sastanke”

Više članica EU tražilo je od Evropske komisije da se u sklopu Strategije za Zapadni Balkan utvrdi da će šest zemalja tog regiona ubuduće prisustvovati sastancima na kojima se određuje politika Unije i pre nego što postanu članice EU.

To podrazumeva da će one biti uključene u sastanke Saveta ministara EU, posebno kad je reč o ekologiji, zdravstvu, transportu i spoljnoj politici. Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka predlažu, takođe, održavanje godišnjeg samita EU sa liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, navodi se u pismu u koji je “Rojters” imao uvid. Ova informacija se pojavila u nekim medijima uoči današnjeg objavljivanja Strategije, a to su “Beti” u Briselu potvrdili diplomatski izvori EU, koji su podsetili da je to i EK u blažem vidu predložila u nacrtu Strategije. To bi bio korak dalje u odnosu na ad-hok sastanke i ministarske susrete za doručkom koje EU nudi partnerima koji nisu članovi, navodi se u pismu. “Ove mere ne koštaju ništa, a imale bi ogroman politički uticaj i poboljšale bi ugled EU u tom regionu”, ističe se u pismu.

Ove članice EU takođe zahtevaju i ukidanje rominga za 18 miliona stanovnika balkanskih država. Kako je prošle godine najavila evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel, u maju 2018. biće objavljen plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Inače, EU je ukinula roming za svoje građane u junu prošle godine.