Han i Mogerini / Foto: FoNet/EK

Bez rešenja sporova, uključujući i arbitražu, nema članstva u EU

Evropska komisija u poslednjoj verziji Strategije za Zapadni Balkan stavlja do znanja da zemlje regiona ne mogu postati članice EU ako prethodno ne reše uzajamne granične i slične sporove, uključujući međunarodnu arbitražu “koju sve strane u sporu moraju uvažiti”.

Raniji stav EU bio je da se sporovi moraju rešavati bilateralno i da ne smeju uticati na reforme i približavanje neke zemlje regiona članstvu u EU. Kada je reč o Srbiji, navodi se da najkasnije do kraja 2019. treba da ispuni merila vladavine prava, suzbijanje korupcije, slobode medija i postigne sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom, kako bi od EU dobila završna merila, krenula dalje u pregovorima, završila ih krajem 2023. i krajem 2025. postala članica EU. “I dalje postoje krupni bilateralni sukobi… EU ih neće uvoziti i trajna rešenja se moraju naći pre nego što zemlje regiona uđu u članstvo EU”, naglašava se u dokumentu, koji će, kako je najavljeno, danas predstaviti visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.Takođe, navodi se da je od velikog značaja da se spoljna i bezbednosna politika partnera na Zapadnom Balkanu usaglasi s politikom EU. Izvori iz EK u Briselu naveli su da Rusija ekonomski nema veći uticaj na Zapadnom Balkanu, ali da Kina “igra bitnu ulogu u investiranju”, što mora da se usaglasi s propisima EU.

A predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da nova strategija ima za cilj da “ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu”. On je istakao da 2025. godina, koju je EK navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja “indikativni”, neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku. A nemačka vlada umanjila je očekivanja brzog pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. “Jasno je da ovi kandidati moraju da sprovedu još čitav niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u EU, po prethodno definisanom datumu, neće biti”, rekao je portparol nemačke vlade Stefan Sejbert. I on je, kao i Mekalister, napomenuo da se pre ulaska u EU “pre svega moraju rešiti bilateralni problemi”.