Foto: Pixabay

Poreska uprava objavila spisak najvećih dužnika

Prema podacima koje je objavila Poreska uprava, najveći dužnik među aktivnim pravnim licima na kraju 2017. godine bilo je Novinsko izdavačko preduzeće Kompanija Borba AD sa nešto iznad dve milijarde dinara.

Na trećem mestu nalazi se Mera Invest Marka Miškovića sa poreskim dugom nešto većim od milijardu dinara. Daleko veće poreske dugove imaju četiri banke u stečaju – Beobanka, Investbanka, Astra banka i Beogradska banka – sa ukupno 95 milijardi dinara duga. Na petom mestu najvećih poreskih dužnika u stečaju nalazi se Sartid sa 7,3 milijarde dinara.

Blic piše da se među ukupno 389 aktivnih kompanija koje duguju porez, 1.647 preduzetnika, 977 preduzeća u stečaju, 601 kompanije kojoj je oduzet PIB, 1.228 dužnika koji su obrisani iz registra i 50 firmi koje su u planu reorganizacije nalaze kompanije Miroslava Bogićevića, Dragana Đurića kao i nekadašnje kompanije Bogoljuba Karića – Farmakom, Zekstra i Astra.

Među najvećim dužnicima su i građevinsko preduzeće Komgrap, AMSS, Beograd film, Agroživ, Prvi maj Pirot, Trajal, FAP iz Priboja, kao i Industrija kablova Jagodina. Poreski dužnici su i sportski klubovi – FK Borac, OFK Beograd, FK Obilić i KK Partizan.

Podsetimo, početkom februara Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da će Poreska uprava uskoro objaviti spisak najvećih poreskih dužnika, nakon što taj spisak nije bio objavljen u poslednjih godinu i po dana.