Članovi LDP / Foto: FoNet/LDP

Fašistički pozdrav u centru Beograda

Desničarske grupe “Srpski carostavnik” i “Srbska akcija” okupile su se u nedelju u centru Beograda povodom godišnjice smrti nacističkog saradnika Milana Nedića.

U isto vreme okupila se grupa koja se protivila desničarskom skupu, među kojima su bili predstavnici Demokratske stranke, SDS-a, LDP-a, pokreta Ne davimo Beograd, grupe Marks21, 7 zahteva i Zelene ekološke partije. Ove dve grupe bile su razdvojene kordonom policije, a prilikom verbalnog sukoba desničari su salutirali fašističkim pozdravom, podižući desnu ruku sa otvorenom šakom.

Balša Božović iz DS-a izjavio je “da neće dozvoliti u 21. veku, nakon svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili đake u Kragujevcu i vodili ih na streljanje, koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu”.

Đorđo Žujović iz LDP-a je rekao da “sloboda znači da svako ima prava da se okupi, da izražava svoje mišljenje i da se bori za svoje stavove, osim kada je reč o fašizmu:  

“Beograd nije grad fašizma i to nikada neće biti. Mi imamo dug prema stotinama hiljada žrtava nacizma i fašizma, i u ime tog duga smo se danas i okupili”, rekao je Žujović.

U Višem sudu u Beogradu vodi se proces u kojem naslednici Nedića traže da se on rehabilituje, iako nikada nije osuđen, s obzirom da je izvršio samoubistvo pre suđenja.

Zahtevom za rehabilitaciju naslednici traže i da im se vrati njegova imovina, kao i da se poništi Uredba Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.