Protest opozicije ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici / Foto: FoNet/Marija Đoković

Protest opozicije ispred RTS-a

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u nedelju uveče ispred zgrade RTS-a na protestu opozicionih stranaka, koje su zahtevale ostavke direktora Dragana Bujoševića, urednika informativnog programa javnog servisa Nenada Lj. Stefanovića i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića, kao i poštovanje medijskih zakona i standarda i “otvaranje medijskog prostora za opoziciju radi objektivnog i profesionalnog informisanja građana.”

Na protestu su se pojavili predstavnici više opozicionih stranaka i pokreta – između ostalih Dragan Đilas, Saša Janković, Dragan Šutanovac, Marinika Tepić, Boris Tadić, Vuk Jeremić, Zoran Živković, Sanda Rašković Ivić…

Protest je održan nakon što dan ranije nije postignut dogovor o zahtevima opozicije između njenih predstavnika i Vladimira Vuletića i Zorana Panovića, predsednika i člana Upravnog odbora RTS.

Kako je preneo N1, profesor Fakulteta političkih nauka i član Pokreta slobodnih građana Srbije Rade Veljanovski rekao je na protestu “da se na programu RTS-a može videti samo jedna opcija i jedan lider i da RTS pravi svetog Aleksandra Vučića”.

Bivši novinar RTS-a i član saveta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović rekao je da RTS nije javni servis, pa čak ni državna televizija, već “javni servis Aleksandra Vučića”.

Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI izjavio je da je opozicija “zastupljena u sekundama da se pominju i u negativnoj konotaciji, dok takve konotacije za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je i najviše zastupljen na programu javnog servisa gotovo da nema”.

Prethodno je predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić nakon sastanka u subotu izjavio da su njegova i ostavke direktora i urednika informativnog programa RTS-a regulisane zakonom o javnim servisima i da oni mogu biti i smenjeni ukoliko prekrše propise.

Podsetimo, predstavnici 13 opozicionih organizacija podneli su 12. januara RTS-u i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve za poštovanje medijskih zakona i standarda, i za “otvaranje medijskog prostora” za opoziciju.