Grčka zastava / Foto: Wikimedia/Philly boy92

Demonstracije u Atini zbog budućeg imena Makedonije

Kako je javio BBC, bar 140 hiljada Grka je protestovalo u nedelju u Atini zbog mogućeg kompromisa Grčke i Makedonije oko budućeg imena grčkog severnog suseda.

Među onima koji su se obratili demonstrantima bio je i čuveni grčki kompozitor 92-godišnji Mikis Teodorakis. “Makedonija je bila, jeste i zauvek će biti grčka”, rekao je Teodorakis, i dodao da “ako vlada razmišlja da potpiše nešto u ime naše zemlje, nema sumnje da prvo mora da pita grčki narod”.

BBC podseća da je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocias nedavno dobio pretnje smrću kada je izjavio da očekuje da će nesporazum oko imena biti rešen u narednim mesecima.

Grčka vlada koju vodi Siriza predložila je da buduće ime Makedonije uključuje reč “Makedonija”, ali da ima i odrednicu koja će je jasno razlikovati od grčke istoimene regije.

Demonstranti su protiv takvog rešenja, zbog toga što smatraju da ime Makedonija u nazivu zemlje implicira da postoje teritorijalne pretenzije ka makedonskoj regiji u Grčkoj.

Sa druge strane, Makedonci svoj “slučaj” grade na uverenju da njeni građani potiču od antičke Makedonije, čiji je najslavniji vladar bio Aleksandar Makedonski.

Ipak, predsednik makedonske vlade Zoran Zaev je nedavno izjavio da će Makedonija, kao znak dobre volje, izmeniti naziv svog aerodroma i auto-puta, koji su nazvani po Aleksandru Makedonskom – novo ime auto-puta biće “Prijateljstvo”, rekao je Zaev.

Protest od nedelje samo je jedan u nizu sličnih protesta u Grčkoj – 21. januara se u Solunu okupilo više desetina hiljada građana protestujući protiv kompromisa kojim će grčki severni sused imati reč “Makedonija” u bilo kom obliku u svom budućem imenu.

Takođe, krajem januara u javnost je izašla informacija da se razmišlja o jednom od pet alternativnih budućih imena Makedonije.