Donald Tramp / Foto: FoNet/MUP Srbije

Tramp optužio FBI za politizaciju istrage o ruskom uticaju

Američki predsednik Donald Tramp juče je javno doveo u pitanje integritet vrha Ministarstva pravosuđa i Federalnog istražnog biroa (FBI), koje je optužio da su “politizovali” istragu o navodnom ruskom mešanju tokom izborne kampanje za predsedničke izbore.

On je odobrio skidanje oznake poverljivosti sa teksta koji su napisali republikanci u Kongresu i koji opravdava njegove kritike. U tom memorandumu otkrivaju se “zloupotrebe” FBI u vezi sa nadzorom i praćenjem. “Ono što se dešava u našoj zemlji je sramota… Mnoge bi trebalo da bude sramota”, rekao je Tramp.

Memorandum na četiri strane, koji je sastavio predsedavajući Odbora za istraživanje Devin Nunjes, republikanac iz Kalifornije, biće objavljen nakon prigovora demokrata, FBI i Ministarstva pravde. Inače, Odbor je u četvrtak odlučio da se memorandum objavi uprkos protivljenju demokrata, a Tramp je imao na raspolaganju pet dana da donese odluku. U tekstu se, između ostalog, navodi da je FBI zloupotrebio zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje savetnika Trampove kampanje Kartera Pejdža, oslanjajući se na neprovereni dosije o Trampu i Rusiji, koji je sačinio bivši agent britanske obaveštajne službe Kristofer Stil. Prethodno, u retkoj javnoj kritici predsednika i Republikanske partije, FBI je saopštio da je “veoma zabrinut zbog materijalnih omaški u činjenicama” u dokumentu te da ga ne bi trebalo objaviti. A članovi Komiteta Predstavničkog doma za obaveštajne poslove iz redova Demokratske stranke saopštili su da je odluka o objaljivanju memoranduma Republikanske stranke “sraman pokušaj da se diskredituje FBI, specijalni istražitelj Robert Muler i podrije istraga o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore”. Demokrate su istakle da njihov memorandum nastoji da uspostavi kontekst i vrati informacije koje su izostavljene iz verzije republikanaca. A u nastojanju da se smanje tenzije, predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan podržao je objavljivanje verzije Demokratske stranke ukoliko se njime ne otkrivaju obaveštajni izvori i metodi za prikupljanje informacija.