Nikola Radišić / Foto: N1

Novinarska udruženja osudila napad na novinara N1 Nikolu Radišića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su pretnje novinaru Televizije N1 Nikoli Radišiću i zatražili od nadležnih da što pre nađu i kazne počinioce.

“Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način, a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu kuću etiketiraju kao ‘američku’ ili ‘CIA’ televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji ‘radi protiv Vlade Srbije’, TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red očekivanih”, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a. Kako navode ta udruženja, Radišiću su centru grada dve nepoznate osobe, uz pljuvanje, psovale “mater američku” i “izdajničku”. Radišić je zbog ugožavanja sigurnosti podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca. “Zahtevamo da se počinioci što pre nađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mere i novinarima garantuje bezbednost. Takođe, apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju”, dodaje se u saopštenju. Podseća se da je u NUNS-ovoj bazi podataka “Napadi na novinare”, ovo sedmi zabeležni incident od početka godine.

Napad na Radišića osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), kao i više opozicionih stranaka i pokreta –  Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Liberalno-demokratska partija, Nova stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine…