Foto: FoNet/Građanske inicijative

Protest “Zavetnika” – “nastavak targetiranja neistomišljenika”

Predstavnici organizacije “Zavetnici” protestovali su juče ispred Kuće ljudskih prava u Beogradu, na čiji su ulaz postavili više plakata kojima se protive kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je “Beti” rekla Marija Vujković, predstavnica Kuće ljudskih prava, dvedesetak “Zavetnika” okupilo se oko 10.30 ispred njihovih prostorija, gde su održali miting, razvili transparente i postavili plakate protiv Nataše Kandić na kojima je pisalo “Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda”. “Mi smo odmah pozvali policiju, ali za pola sata koliko je trajao njihov protest policija nije došla, niti su se pojavili da uzmu izjave od nas”, kazala je Vujković. Ona je ocenila da protest “Zavetnika” predstavlja nastavak targetiranja neistomišljenika, koje se odvija u atmosferi nekažnjivosti koju je stvorila Vlada. “Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju na targetiranje onih koji drugačije misle i stanu u odbranu slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava”, navela je Vujković. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je ove, kako je istaknuto, “netačne tvrdnje”. “Svega pet minuta nakon poziva, koji je primljen u 10.40 časova, policija je stigla na mesto događaja, gde je obavljen razgovor sa okupljenima koji su se ubrzo posle toga i razišli. Policija je propratila razilazak okupljenih i prilikom navedenog događaja nije bilo narušavanja javnog reda i mira”, naveo je MUP u saopštenju.

Inače, snimak protesta ispred Kuće ljudskih prava “Zavetnici” su postavili na društvenim mrežama. “Iselićemo Natašu Kandić, Sonju Biserko i antisrpske NVO iz gradskog poslovnog prostora”, naveli su “Zavetnici” na svojoj stranici na “Fejsbuku”. Inače, iako je protest usmeren protiv Nataše Kandić održan ispred Kuće ljudskih prava, u tim prostorijama se ne nalazi Fond za humanitarno pravo.