Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, A. Levajković

Šabić: Loš plasman i ocena Srbije – ozbiljno upozorenje

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić povodom objavljivanja svetskog Indeksa vladavine prava, izjavio je da generalno loš plasman Srbije, najlošiji u regionu i konkretne nezadovoljavajuće ocene predstavljaju veoma ozbiljno upozorenje.

Podsetimo, prema Indeksu vladavine prava, koji meri poštovanje osnovnih principa pravde, Srbija je dobila ocenu 0,5 na skali od 0 do 1, dok su sve ostale zemlje regiona dobile veću ocenu. Takođe, po indeksu demokratije britanskog “Ekonomista” (EIU) Srbija je pala za dva mesta i sada je 66. na listi od 165 zemalja i dve teritorije. Kao i 2016. svrstana je u kategoriju “manjkavih demokratija”, dok je u domenu slobode medija ocenjena kao “prilično neslobodna”. U saopštenju poverenik je izrazio zabrinutost da bi slika o stanju vladavine prava u Srbiji mogla i dodatno biti pogoršana usled nekih od aktivnosti na planu izmena Ustava, zakonodavnom planu i praksi. Prema njegovim rečima, iako najviše pažnje privlače oštre reakcije stručne javnosti na Nacrt amandmana na Ustav, čiji zadatak je bio da obezbede nezavisnost u funkcionisanju pravosudnih organa, a koji su artikulisani tako da bi po oceni struke njihovo usvajanje proizvelo upravo obrnut efektan, pažnju zaslužuju i mnogi drugi problemi. Poverenik je podsetio da je predlog izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja stavljen  u proceduru još 2012, ali ga je nova vlast povukla i da posle više od pet godina nema apsolutno nikakvih rezultata. “Slično i gore stanje i sa novim zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je neophodan. Radna grupa Vlade u tu svrhu formirana, imala je zadatak da okonča svoj posao do sredine 2013, ali izostao je bilo kakav rezultat. I aktuelni Nacrt zakona o kome je upravo okončana javna rasprava daleko je ispod prihvatljivog nivoa”, piše u saopštenju.

Poverenik je istakao da je upozoravao i na to da su predlozi nekih zakona, poput Zakona o odbrani, Zakona o nacionalnom registru DNK, Zakona o BIA u suprotnosti sa demokratskim standardima ljudskih prava, odnosno odredbama Ustava Srbije.